Or custom color..

TENİSÇİ - GOLFÇÜ DİRSEĞİ











Prof.Dr. Mehmet DEMİRTAŞ




Tenisçi – Golfçü Dirseği

Tenisçi ve Golfçü Dirseği adından da anlaşılacağı üzere tenis ve golf oynayan insanlar da daha fazla oluştuğu için kullanılmış iki hastalık türüdür.

Tenis oynarken raket savrulduğu zaman kolun dış bölgesindeki kas grubu zorlanır, golf oynarken yapılan savurmada da genellikle iç bölgesindeki kas grubu zorlanır. Dış bölgenin bağlandığı yerde dış köşe, iç bölgenin bağlandığı yerde ise iç köşedeki kemik çıkıntısı bu sporu yapan insanlarda zorlamaya bağlı, bulunan bölgedeki kas grubu yırtıldığı için dirseğin iç veya dış kısmında ağrı oluşturmaktadır.

Tenisçi Dirseği Hastalığı Nedir?

Tenisçi dirseği, dirseğin dış tarafındaki tendonların aşırı kullanımından kaynaklanan bir durumdur. Dirseği büküp uzatma hareketlerini yaparken, bu tendonlar üzerinde aşırı stres oluşur, bu da zamanla tendonlarda mikro yırtıklara ve ağrıya neden olmaktadır.

Tenisçi Dirseği Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet oluşur. El bileğini germe veya kavrama güçlüğü ile basit günlük aktiviteleri yaparken ağrı artışı mevcuttur.

Golfçü Dirseği Hastalığı Nedir?

Golfçü dirseği, dirseğin iç tarafındaki tendonların aşırı kullanımından kaynaklanır. Dirseği bükme ve avuç içine doğru döndürme hareketleri sırasında bu tendonlara fazla yük biner, bu da zamanla ağrı ve zorlanmaya yol açmaktadır.

Golfçü Dirseği Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Dirseğin iç tarafında ağrı ve hassasiyet oluşur. Zorlanma veya güç kaybı hissi ile el bileğini bükme veya kavrama zorluğu belirtileri mevcuttur.

Tenisçi ve Golfçü Dirseği Hastalığı Arasındaki Fark Nedir?

Temelinde aynı hastalıklardır. Fark sadece oluş yeridir. Birinde kas grubu iç taraftan yırtılıyor diğerinde ise kas grubu dış taraftan yırtılıyor. Onun dışında da temel olarak pek bir farkları bulunmamaktadır.

Tenisçi ve Golfçü Dirseği Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Tam olarak tedavisinde fizik tedavi ile kas kuvvetlendirilmesi ve gerekirse lokal steroid enjeksiyonları gibi tedaviler yapılmaktadır. Ek olarak; buz uygulamaları, ağrı kesiciler gibi yan destek tedavileri verilmektedir. Eğer ki bu tedaviler iyileşme sürecinde sonuç göstermezse; yırtılan kas grubu cerrahi olarak ayrıldığı kemik köşesine geri dikilebilmektedir. Böyle bir seçenek de vardır ancak bu en son çare olarak kullanılmaktadır.